Poradnia dietetyczna
mgr Krystyna Kazana-Michalska
specjalizacja : Żywienie w Zdrowiu i Chorobie

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego – studia magisterskie. Ukończyła specjalizację: Dietetyka w Zdrowiu i Chorobie na Wydziale Profilaktyki i Zdrowia w Niepublicznej Wyższej Szkole Medycznej we Wrocławiu. Obrona pracy dyplomowej obejmowała: „ Żywienie w niedokrwistości z niedoboru żelaza”. Praktykę zawodową  odbyła w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego  we Wrocławiu na Oddziale gastroenterologii oraz w Poradni Żywienia Klinicznego,  pod okiem wykwalifikowanych lekarzy.

Specjalizuje się w diagnostyce niedożywienia w różnych jednostkach chorobowych (także zaburzenia odżywiania: anoreksja/bulimia).  Odżywianiu w zaburzeniach metabolicznych: insulinooporności, cukrzycy, otyłości oraz w chorobach tarczycy i o podłożu autoimmunologicznym (Hasimoto, RZS, SR),  w  nieswoistych chorobach jelit (IBS, NSZJ, WZJG, Leśniowskiego – Crohna), w alergiach i nietolerancjach pokarmowych ( celiakia, nietolerancja glutenu, diety eleminacyjno-rotacyjne).

Założycielka Dietakademii Akademii Żywienia w zdrowiu i chorobie  www.dietakademia.pl . Wolny czas poświęca  dodatkowo prowadząc warsztaty i wykłady dla pacjentów w szkołach, przychodniach i szpitalach.

Od „zawsze” interesuję się wpływem żywienia na stan zdrowia, nieustannie inwestuję w swój rozwój zawodowy, wiedzę pogłębiam uczestnicząc w dodatkowych kursach, szkoleniach, konferencjach. Kursy i szkolenia wybieram tylko w certyfikowanych jednostkach szkoleniowych mających rangę kursów medycznych jak: Dolnośląska Izba Lekarska, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej , Akademia Dietetyka. Największe doświadczenia uzyskuję jednak w pracy z pacjentem. Jest dla mnie nie tylko wyzwaniem, ale daje mi dużo satysfakcji i… „napędu do pracy”.  Dieta powinna być „dopasowana do pacjenta”, stąd ważna jest właściwa diagnostyka i holistyczne podejście do pacjenta. Współpracuję z lekarzami różnych specjalności jak: diabetologia, endokrynologia, gastroenterologia i alergologia, inne . „
OPIEKA DIETETYCZNA  obejmuje naukę zdrowego odżywiania w chorobach:
  • układu pokarmowego ( nieswoiste choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna,  niedożywienie)
  • zaburzeniach metabolicznych ( insulinooporność, cukrzyca, hipercholesterolemia, zespół metaboliczny)
  • nadciśnieniu tętniczym, chorobach serca, chorobach tarczycy ( także Hasimoto)
  • żywienie przed i po operacjach chirurgicznych
  • w chorobach nowotworowych – pacjent onkologiczny
  • odżywianie w osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, dnie moczanowej
  • w  zaburzeniach odżywiania ( anoreksja, bulimia , inne)
  • alergiach i nietolerancjach pokarmowych ( celiakia , nietolerancje pokarmowe , diety eliminacyjno –  rotacyjne,  diety bezglutenowe, możliwość diagnostyki – testy
Indywidualne diety dla :
  • kobiet w ciąży i w okresie laktacji
  • dzieci  zdrowych i w chorobie
  • dorosłych zdrowych i w chorobie
  • niedożywienie  seniorów
  • osób aktywnych fizycznie
Certyfikaty ( z ostatnich 3 lat) dostępne do wglądu w gabinecie:
  • „Niedożywienie w praktyce dietetycznej „  –  pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu
  • „Rozpoznanie i leczenie niedożywienia w pediatrii”  – pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu
  • „Niedożywienie w praktyce ambulatoryjnej „ – Dolnośląska Izba lekarska we Wrocławiu,  Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)
  • „Leczenie żywieniowe dla Zespołów Żywieniowych „ –  Dolnośląska Izba lekarska we Wrocławiu,  Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
  • „ Niedożywienie w zaburzeniach połykania „ –  Dolnośląska Izba lekarska we Wrocławiu,  Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
  • „ Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej „  – Cambridge Diagnostics Polska
  • „ Postępowanie w Nietolerancji Pokarmowej i Indywidualny Model Żywieniowy” – Cambridge Diagnostics Polska
  • „Praktyczne zastosowanie diet ketogennych „  FOOD FORUM  Media Polska
  • „Praktyczny przegląd alternatywnych schematów żywieniowych, dieta samuraja, protokół autoimmunologiczny, dieta dr Ornisha i ich zastosowanie w pracy dietetyka”  –  FOOD FORUM  Media Polska
  • „ Żywienie – Zdrowie i Choroby ”– Dolnośląski Oddział Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Zakład Dietetyki przy Katedrze i Klinice Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
  • „ Od prawidłowej diagnozy po skuteczny plan dietetyczny „  Certyfikowana Akademia Dietetyka, Roczny kurs –  Centrum Kompetencji FORUM  (tematy:
  • Dietoterapia w praktyce- najnowsze techniki leczenia dietą,
  • Krok po kroku od alergii do nietolerancji pokarmowej ,
  • Psychodietetyka w pigułce-jak współpracować z pacjentem, aby go nieustannie motywować
  • Mamo, jedz dla dwojga- czyli zdrowa mama =zdrowe dziecko
  • Odżywianie dzieci i młodzieży -by rosły zdrowo
  • Obalanie mitów, czyli co tak naprawdę jest w …..Uczymy , jak czytać etykiety.)
  • „ Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II „ – Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
  • „ Sprawdzone schematy żywieniowe w cukrzycy ciążowej „  FOOD FORUM Media Polska
  • „ Hiperinsulinemia i insulinooporność w praktyce dietetyka „  FOOD FORUM  Media Polska